Behandlingen er meget simpel. Når træet er slebet og affedtet, skal det blot holdes vådt med Owatrol D1 indtil det ikke suger mere. Alt efter træsort, skal det have 5-30 strygninger vådt i vådt. Når man synes at det har fået nok, lader man det tørre, hvorefter overfladen skal være jævnt silkeblank. Er der matte pletter, skal det have mere.
Når træet er mættet, skal det slibes med fint sandpapir og derefter skal det have mindst 8 lag lak med mindst 24 timer imellem. Man kan godt lægge de føste 2-3 lag på uden mellemslibning, men så må lakken ikke blive for tør imellem lagene. Derefter skal der mellemslibes hver gang. Det er nu ikke så galt, det skal jo blot matteres.
På dørken bruger jeg en hårdere lak med lidt mindre glans ovenpå Owatrol D1. Man kan også nøjes med Owatrol D1, det giver en silkemat overflade, som ikke er glat at gå på, og som vedligeholdes ved en gang imellem at smøre et nyt lag på. Det havde jeg gjort i min gamle båd, og det var en god løsning.
Holdbarheden for Epifanes lak er fremragende, glansen holder i meget lang tid, og træet holder farven rigtig fint. Med hensyn til afskalninger, så er der ikke forskel på hverken forskellige typer lak eller olier som Owatrol - er der hul, og er træet nedenunder ikke mættet, så skaller det af.
Så min konklusion er, at uanset hvad man bruger, så er det vigtigste at sørge for at træet ikke kan suge vand hvis overfladebehandlingen skulle blive utæt, og selvfølgelig at være omhyggelig. Hastværk, fusk og dårlige materialer hævner sig altid. Om man bruger det ene eller det andet til behandlingen er efter min opfattelse mest en smagssag.